Istoric

Începuturi
Prin Martie 2014 am avut primele gânduri cu adevarat serioase despre înființarea unei culturi de lavanda. Citisem cu toții câte ceva despre aceasta plantă miraculoasaș intrigați find atât de calitățile excepționale ale uleiului de lavandă în particular, cât și de potențialul financiar extrem de atragător al unei culturi de lavandă dar abia în Martie 2014 ne-am hotărât că acest subiect merita întradevăr aprofundat. După mai multe sesiuni de documentare, planificare și pregătire, în luna Noiembrie 2014 am plantat prima noastră cultura de lavanda pe o suprafața de 2.2ha. Aproximativ 40,000 de butași de lavanda produși de harnicii noștrii vecini bulgari din celebra Valea Trandafirilor au fost plantați cu grijă în apropierea satului Uroi, la Ristei, cum spun localnicii, lângă Măgura Uroiului.
A fost un risc asumat
...din mai multe puncte de vedere, în acel moment nu știam dacă ceea ce am achiziționat ca și material săditor este și bun din punct de vedere calitativ, dacă butașii plantați se vor dezvolta în mod corespunzător conform așteptărilor noastre, dacă productitivitatea la hectar va fi conformă cu datele tehnice din manualul de specialitate atât la cantitatea de flori colectată, cât și la cantitatea de ulei produs din aceste flori și, binențeles, dacă uleiul obținut va fi de o calitate superioară. Cu alte cuvinte foarte multe necunoscute în acel moment, cu multe întrebări care urmau sa fie clarificate mult mai târziu, minim 2 ani la unele dintre acestea. În primăvara anului următor, pe la început de Aprilie 2015, cultura noastra de lavandă arăta dezolant iar imaginea din camp nu era foarte încurajatoare: o pădure în miniatura de bețe uscate înfipte în pamant pe o suprafața de 2.2 ha și care nu mai dădeau semne de trezire. Noroc cu buruienile care au prins viață, înverzind cu aceasta ocazie întregul camp, de altfel acestea reprezentând singura pată de culoare vie din cultura noastră.
Încurajati
...de aceste prime rezultate promițătoare, în toamna am plantat a doua cultură de lavandă pe o suprafață ceva mai mare, pe 3.5 ha, iar în felul acesta suprafața totală cultivată a ajuns la aproape 6 ha.

Anul 2016 a fost un an foarte interensant...

...și provocator din multe puncte de vedere: foarte capricios din punct de vedere meteorologic, de asemenea trebuia sa avem în vedere o cultură deja pe anul 2 de producție ceea ce era o experienta nouă pentru noi, trebuia avut în vedere planificarea și realizarea primului ciclu serios de recoltare, de asemenea prima sarjă de distilare și prima mostra cantitativă de ulei obținut.


Multe se pot spune pentru acest an...
...dar cel mai mult am ramas cu amintirea câmpului înflorit care a fost o minunăție, o adevarată pată de culoare de care nu ne mai săturam. Aceste flori sunt întradevar ceva special, un festin de mirosuri, culoare și senzații greu de descris in cuvinte. Am obținut și primul ulei esențial de lavandă producție proprie și primele produse de lavandă iar acum putem spune că ne răsfățăm cu produse de lavandă naturale 100%, de o calitate ireproșabila. .

home_wine_history_pic3
Ce urmează?

O cultura nouă, undeva prin toamnă. Deocamdată însă trebuie să facem pregătirile necesare pentru recoltarea florilor de anul acesta, 6 ha de lavandă este totuși o suprafață care nu trebuie neglijată având în vedere fereastra de timp limitată pentru recoltare.

home_wine_history_pic4