Istoric


Am fost și animați de de gândul că acest proiect va produce un impact pozitiv și în educația copiilor noștri, vom fi oarecum “obligați” să fim mai mult cu toții în natură, ceva mai departe de atmosfera cavernelor de oțel descrisă atât de frumos de Asimov în cărțile sale.


Începuturi

Știam cu toții câte ceva despre lavandă, o plantă cu multe beneficii terapeutice, dar fără a intra în detalii prea multe. Abia prin martie 2014 am avut primele gânduri cu adevărat serioase despre înființarea unei culturi de lavandă, intrigați fiind de calitățile excepționale ale uleiului de lavandă și de potențialul financiar al unei astfel de culturi. Astfel, ne-am hotărât că merită să facem o încercare și așa a apărut prima cultură de lavandă Vladana, în toamna anului de grație 2014. Aproximativ 40,000 de butași de lavanda produși de harnicii noștrii vecini din celebra Valea Trandafirilor au fost plantați cu grijă în apropierea satului Uroi, la Ristei, cum spun localnicii, lângă Măgura Uroiului.

A fost un risc asumat

...din mai multe puncte de vedere, în acel moment nu știam dacă ceea ce am achiziționat ca și material săditor este și bun din punct de vedere calitativ, dacă butașii plantați se vor dezvolta în mod corespunzător conform așteptărilor noastre, dacă productitivitatea la hectar va fi conformă cu datele tehnice din manualul de specialitate atât la cantitatea de flori colectată, cât și la cantitatea de ulei produs din aceste flori și, binențeles, dacă uleiul obținut va fi de o calitate superioară.
Cu alte cuvinte foarte multe necunoscute în acel moment, cu multe întrebări care urmau sa fie clarificate mult mai târziu, minim 2 ani la unele dintre acestea. În primăvara anului următor, pe la început de Aprilie 2015, cultura noastra de lavandă arăta dezolant iar imaginea din camp nu era foarte încurajatoare: o pădure în miniatura de bețe uscate înfipte în pamant pe o suprafața de 2.2 ha și care nu mai dădeau semne de trezire. Noroc cu buruienile care au prins viață, înverzind cu aceasta ocazie întregul camp, de altfel acestea reprezentând singura pată de culoare vie din cultura noastră.
Încurajați de aceste prime rezultate promițătoare, în toamna am plantat a doua cultură de lavandă pe o suprafață ceva mai mare, pe 3.5 ha, iar în felul acesta suprafața totală cultivată a ajuns la aproape 6 ha. te atât la cantitatea de flori colectată, cât și la cantitatea de ulei produs din aceste flori și, binențeles, dacă uleiul obținut va fi de o calitate superioară.

Anul 2016 a fost un an foarte interensant...

...și provocator din multe puncte de vedere: foarte capricios din punct de vedere meteorologic, de asemenea trebuia sa avem în vedere o cultură deja pe anul 2 de producție ceea ce era o experienta nouă pentru noi, trebuia avut în vedere planificarea și realizarea primului ciclu serios de recoltare, de asemenea prima sarjă de distilare și prima mostra cantitativă de ulei obținut.
Multe se pot spune pentru acest an... dar cel mai mult am ramas cu amintirea câmpului înflorit care a fost o minunăție, o adevarată pată de culoare de care nu ne mai săturam. Aceste flori sunt întradevar ceva special, un festin de mirosuri, culoare și senzații greu de descris in cuvinte.Am obținut și primul ulei esențial de lavandă producție proprie și primele produse de lavandă iar acum putem spune că ne răsfățăm cu produse de lavandă naturale 100%, de o calitate ireproșabila.


Planuri de viitor

Planuri de viitor? Cu siguranță, dar deocamdată ne răsfățăm cu aceste două câmpuri de lavandă foarte frumoase, o încântare pentru toată lumea, mai ales petnru cei mici care au descoperit un alt fel de-a v-ați ascunselea. Și, binențeles, ne răsfățăm cu produsele VLADANA, un alint al naturii.